5 stappen die u onmiddellijk moet nemen bij verlies of diefstal van uw creditcard

CNBC Select splitst de stappen op die u kunt nemen als uw creditcardgegevens worden gestolen en hoe u uw blootstelling aan fraude kunt beperken.

Creditcardfraude gebeurt elke dag, maar komt vooral voor in tijden van economische tegenspoed. U moet consequent stappen ondernemen om uw krediet te beschermen, zodat u de kans dat u het slachtoffer wordt van fraude minimaliseert.

 

Als u merkt dat uw kaart verloren of gestolen is, is het belangrijk dat u snel handelt om uw creditcardgegevens te beschermen en uw kaartuitgever te waarschuwen dat uw account is gehackt.

 

Hieronder splitst CNBC Select de stappen op die u kunt nemen als uw creditcardgegevens worden gestolen en hoe u uw blootstelling aan fraude kunt beperken.


 

Hoe creditcardfraude te melden

Neem contact op met uw creditcardmaatschappij

Wijzig uw inloggegevens

Controleer uw creditcardafschrift

Controleer uw kredietrapport en betwist eventuele fraude

Bescherm uzelf tegen toekomstige creditcardfraude

  1. Neem contact op met uw creditcardmaatschappij

Zodra u fraude op uw creditcardrekening vermoedt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw kaartuitgever door het nummer op de achterkant van uw kaart te bellen. Terwijl u wacht om met een vertegenwoordiger te spreken, controleert u online of via de mobiele app van uw uitgever of u de toegang tot uw kaart kunt vergrendelen of blokkeren. Dit voorkomt dat iemand toekomstige transacties met uw kaart voltooit. prepaid debit card aanvragen is handig.

 

Wanneer u met een vertegenwoordiger spreekt, vertel hem dan dat uw account is gehackt en vermeld de frauduleuze transacties. De bank zal de kaart annuleren (dit betekent niet dat uw account is gesloten) en u een nieuwe kaart sturen met een nieuw rekeningnummer, vervaldatum en beveiligingscode.

 

Het kan tot 10 dagen duren voordat de nieuwe kaart per post arriveert, maar u kunt mogelijk om een ​​versnelde levering vragen, die mogelijk tegen betaling in rekening wordt gebracht. Terwijl u wacht om uw nieuwe kaart te ontvangen, kunt u de oude niet meer gebruiken omdat deze is geannuleerd. mastercard online regelen is simpel.

 

Nadat u uw kaart heeft geannuleerd en een nieuwe heeft verzonden, begint uw kaartuitgever een onderzoek en geeft hij doorgaans een voorlopig krediet op voor de kosten die volgens u frauduleus waren. Dit tegoed wordt definitief als uit het onderzoek blijkt dat de betwiste kosten niet door u zijn goedgekeurd.

 

  1. Wijzig uw aanmeldingsgegevens

Als u het slachtoffer bent van creditcardfraude – ongeacht of het uw daadwerkelijke kaart was die is gestolen of alleen uw accountnummer – moet u uw gebruikersnaam, wachtwoord en pincode wijzigen om verdere fraude te voorkomen. Dit kan voorkomen dat fraudeurs toegang krijgen tot uw informatie en uw account verder beveiligen. En als u zich realiseert dat specifieke online accounts zijn gehackt, zoals uw Amazon.com-account, moet u die inloggegevens ook wijzigen.

 

  1. Controleer uw creditcardafschrift

Nadat u fraude heeft gemeld aan uw kaartuitgever, logt u regelmatig in op uw online account en controleert u of u de terugbetaling voor de frauduleuze kosten heeft ontvangen en er geen nieuwe tekenen van fraude zijn.

 

Volgens de Fair Credit Billing Act (FCBA) is uw maximale aansprakelijkheid voor ongeautoriseerde afschrijvingen $ 50. Als iemand bijvoorbeeld $ 100 aan frauduleuze afschrijvingen maakt met uw kaart, kunt u slechts $ 50 betalen. De meeste grote banken, zoals Citi en Chase, bieden echter $ 0 aansprakelijkheid voor ongeautoriseerde kosten.

 

Zodra uw factureringscyclus is afgesloten en u uw creditcardafschrift ontvangt, controleert u nogmaals of de vermelde informatie up-to-date is. Controleer de details van elke transactie, zoals de handelaar, de grootte van de aankoop en de datum, evenals uw algehele saldo en eventuele betalingen die u heeft gedaan voor uw saldo of tegoeden die u heeft ontvangen (zoals een terugbetaling voor ongeautoriseerde kosten).

 

  1. Bekijk uw kredietrapport en betwist eventuele fraude

Nadat u uw creditcardgegevens heeft bekeken, moet u uw kredietrapporten opvragen bij alle drie de kredietbureaus (Experian, Equifax en TransUnion). De bureaus bieden nu tot april 2021 wekelijks gratis wekelijkse kredietrapporten aan alle Amerikanen aan op AnnualCreditReport.com.

 

Ongemerkt frauduleuze activiteiten op uw creditcardaccount kunnen op uw kredietrapport verschijnen, dus het is belangrijk om te controleren of de vermelde informatie juist is. U weet bijvoorbeeld niet dat iemand kosten in rekening heeft gebracht op een creditcard die u al een tijdje niet hebt gebruikt. Als de kosten zich opstapelen en onbetaald blijven omdat u niet op de hoogte bent dat er een frauduleus saldo is, kunnen de gemiste betalings- en saldo-informatie op uw kredietrapport verschijnen, waardoor uw kredietscore kan dalen.

 

Maar als u de ongeautoriseerde afschrijvingen vroegtijdig heeft opgemerkt en uw kaartuitgever hebt geïnformeerd, kan uw kredietscore geen schade lijden. Dat is te danken aan de FCBA, die stelt dat schuldeisers onbetaalde frauduleuze kosten niet als achterstallig kunnen melden.

 

Om deze redenen dient u fouten met de kredietbureaus zo snel mogelijk te betwisten. Het indienen van een geschil heeft geen invloed op uw kredietscore. Het duurt ongeveer 30 tot 45 dagen voordat een geschil is opgelost, waarna u de update binnen 30 dagen kunt verwachten. Dankbaar,u kunt tot en met april 2021 elke week gratis uw kredietrapporten opvragen en controleren, zodat u regelmatig de status van de update (s) kunt controleren. Zodra de frauduleuze activiteit uit uw kredietrapport is verwijderd, zal uw score waarschijnlijk toenemen, afhankelijk van de betekenis van de fraude.

 

  1. Bescherm uzelf tegen toekomstige creditcardfraude

Of u nu het slachtoffer bent van fraude of niet, u moet de onderstaande stappen volgen om proactief te zijn en toekomstige kansen op kaartdiefstal te verkleinen.

 

Controleer uw creditcardrekeningen: een belangrijke stap om fraude vroegtijdig op te sporen, is om uw creditcardrekeningen online of in de mobiele app van uw bank regelmatig te controleren. Probeer uw accounts elke dag te controleren, maar minstens één keer per week is een goed begin.

 

Meld u aan voor transactiewaarschuwingen: bij veel kaartuitgevers kunt u waarschuwingen instellen voor transacties die een bepaalde limiet overschrijden, als er internationaal aankopen zijn gedaan of als er saldo-overschrijvingen zijn gedaan naar uw account. Het is een goed idee om deze zo in te stellen dat u op de hoogte wordt gebracht van mogelijke fraude.

Bevries uw krediet: als u wilt voorkomen dat fraudeurs accounts op uw naam openen, bevries dan uw kredietrapporten bij alle drie de kredietbureaus.

 

Controleer uw kredietscore: er zijn tientallen gratis bronnen voor kredietscores van sites zoals Experian waarmee u updates van uw score kunt volgen. Als u merkt dat uw credit score daalt, kan dat een aanwijzing zijn voor fraude.

 

Overweeg kredietbewakingsservices: er zijn gratis en betaalde kredietbewakingsservices, zoals CreditWise® van Capital One en IdentityForce®, die u vroegtijdig kunnen informeren over mogelijke fraude op uw kredietrapport. Hierdoor kunt u stappen ondernemen om uw persoonlijke gegevens te beschermen. Als u meer wilt weten over hoe kredietbewaking werkt en gratis en betaalde diensten, bekijk dan CNBC Select’s lijst met de beste kredietbewakingsdiensten.

 

Beveilig uw fysieke kaarten: als u meerdere creditcards of kaarten heeft die u niet langer gebruikt, zorg er dan voor dat ze op een veilige plaats staan, zoals een kluisje of een kluis. En de kaarten die u momenteel bij u heeft, moeten te allen tijde bij u blijven.

Beperk aan wie u uw creditcardnummer geeft: u moet de situaties waarin u uw creditcardnummer opgeeft beperken tot gesprekken die u start. Als iemand belt om uw kaartnummer te vragen, moet u op uw hoede zijn en deze niet opgeven.

 

Schrijf uw wachtwoorden niet op: als u zoals de meeste mensen bent, heeft u tientallen online accounts en meer dan één bankrekening. Dat komt neer op veel wachtwoorden om bij te houden en je eerste instinct kan zijn om ze op te schrijven – maar doe dat niet. Een beter idee is om ze op te slaan in een veilige wachtwoordbeheerder, zoals LastPass of 1Password. Beide zijn online toegankelijk en met een mobiele app.

 

Wees op uw hoede voor advertenties: hoewel advertenties met tijdelijke aanbiedingen of grote kortingen verleidelijk kunnen zijn, komen ze niet altijd van een betrouwbare site. Controleer eerst de bron voordat u op een advertentie klikt.

Gebruik geen openbare wifi: hoewel gratis, openbare wifi verleidelijk kan zijn, is deze niet veilig. Als gevolg hiervan moet u geen online transacties voltooien terwijl u deze gebruikt. Schakel over naar mobiele gegevens als u een aankoop buiten uw huis moet doen en wacht tot u zich in een privéruimte bevindt.

 

Betaal alleen op sites met “https”: voordat u een online transactie uitvoert, moet u controleren of de URL begint met “https” en of er een klein slotpictogram is dat bevestigt dat het een beveiligde site is.